Spansk inspirasjon. Vann i hagen 1

De fleste hager med respekt for seg selv i Spania har et innslag av vann i en eller annen form. Nå er vanligvis ikke spanske hager utformet på samme måte som hos oss. Vanligvis har den form av en patio- altså et utendørs rom omgitt av vegger. Innenfor disse veggene har familiene en skyggefull, lun oase, som oftest med en fontene eller et vannarrangement som naturlig midtpunkt. Ofte er slike patioer fliselagte. Vannarrangementet er omgitt av krukker med planter, eller gjerne frukttrær eller prydtrær om patioen er stor nok. På bildet nedenfor er patioen omgitt av "svalganger" hvor en finner ekstra skygge. Siden disse utendørs rommene ikke er overbygde er det ofte naturlig å åpne vinduer og dører som vender mot patioen for å lufte og kjøle ned resten av huset som vender mot dette området.

I Norge er det vanlig at om vi anlegger en dam i hagen, så pleier vi å få den til å se "naturlig ut"- altså grave et hull i jorden, benytte damduk og skjule kantene ved å fylle elvestein, singel eller lignende på delen som er over jorden. Med rett beplanting kan dette bli riktig pent, men det kan være vanskelig å få en dam til å virke naturlig om dette ikke gjøres på riktig måte.
Mens vi i norge anstrenger oss for å etterligne naturlige dammer og kulper, finner en i spanske hager som oftest fontener eller bassenger som tydelig skal vise at disse er menneskegjorte. Ofte er dammer formet i klart geometrisk utførelse, som bildene over og nedefor viser. Det hele blir som oftest oppmyket med vannplanter og blomsterkrukker som plasseres på- og rundt kanten. På bildet nedenfor er vanndammen fliselagt for å passe inn med belegningssteinen og fargene i patioen. Siden dammen er oppbygget kan en gså benytte kanten til sitteplass, så de bygges vanligvis i solid utførelse med rikelig av sitte- og oppbevaringsplass.

Ikke alle dammer er opphøyde i en spansk hage eller patio. Veldig ofte finner en dem nedsenket i grunnen, som bildene til venstre og nedenfor illustrerer.
I Spania har de fleste hagesentrene som oftest et rikt utvalg med ferdigproduserte fontener å velge blant, men noen ganger kan jo oppfinnsomme hageeiere lage seg sitt eget opplegg ved å støpe et basseng og plassere en stor, fin urne som de fyller med stein og plasserer et springvann i sentrum. På bildet til venstre har hageeieren gjort noe tilsvarende, selv om krukken her er ganske forseggjort, hugget i stein.
Det er kanskje ikke så rart en finner så mange innslag av dammer i Spanske hager. På stekende hete sommerdager er det vel lite som kan virke så avkjølende og beroligende som sildrende vann!?
På bildet nedenfor har et stort, skålformet "fat" av stein blitt tatt i bruk. En liten, fontenepumpe er også her plassert i midten. Eieren av denne hagen pleier hver dag å legge dagsferske blomster langs vannkanten. Legg forresten merke til de fantastiske mosaikkene av strandstein som er benyttet som belegning i denne patioen. Dette er noe en finner langs kystbyene i Spania hvor gater, torg og smug ofte er lagt i vakre og fantasifulle mønstre bestående av runde stener i ulike farger. Denne typen belegning er en tradisjon som er holdt i hevd helt siden den gangen Romerriket styrte i Spania.

Mer om vann i Spanske hager senere!
Ha en riktig fin høstdag!

Kommentarer

  1. Hei! Takk for interessant innlegg! Jeg liker sånne plasser veldig godt, synes farger og mønstre som ofte brukes på flisene er fine, og som du skriver er det noe eget med det sildrende vannet. Regner ikke med å få til noe sånn i feriehagen akkurat, men gleder meg til neste post om vann i hagen!
    Ha en fortsatt flott høstuke!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg