La humla suse!

Du har kanskje merket at det blir blogget mye om humler rundt om på nettet for tiden. Dette skyldes nok ulike grunner. Jeg har jo skrevet om lignende tema før, men fikk en utfordring fra Lavandula.


Tidligere blogginlegg om temaet: 
Innleggene ovenfor har omhandlet biedøden som sprer seg over hele verden. Bier brukes kommersielt i de fleste land, både til produksjon av honning, men også for å pollinere frukter, grønnsaksplanter og veldig mye mer. 
Men det er ikke bare biene som er i ferd med å forsvinne. Det samme gjelder humler og hveps. Årsakene er sikker mangfoldige og kompliserte, men hva kan vi hageeiere gjøre for å snu på dette? 
( Humlebildet av en Bombus Locurus dronnin har jeg lånt fra "NINA"; Norsk institutt for naturforskning) 

Først må vi prøve å forstå hva som er årsaken:
    • Sprøytemidler:
      Det er en vidt utbredt oppfattelse blant forskere at hyppig bruk av sprøytemidler i kommersielt jordbruk har en stor del skyld. Dette gjelder også for oss hageeiere. I redsel for å få sykdommer og insektangrep på våre kjære planter tyr vi gjerne til drastiske midler.
    • Matmangel:
      Vi hageeiere liker ofte blomstrende planter og det er jo som oftest akkurat hva humler, bier og hveps ++ også gjør, men det er faktisk ikke alle blomstrende planter de kan finne næring i!
      Hvilke planter kan vi plante for å hjelpe biene?
    • Sykdom og parasittangrep:
      Nye og hittil ukjente sykdommer har kanskje den største skylden for massedød blant insekter.
      Kan vi forhindre sykdomsspredning? Kan vi hjelpe dem når de har blitt syke?
    • Boligmangel:
      Insekter er stort sett avhengige av å søke tilflukt i boliger for overvintring, matlagring og reproduksjon - altså et sted å føde og avle opp sitt avkom
Hva kan jeg som hageeier gjøre? 

    • Unngå sprøytemidler: 
      Jeg har etter hvert kommet frem til at sprøytemidler faktisk bør være unødvendige i enhver hage.  Der finnes en rekke måter å bekjempe sykdommer, ugress og insektangrep uten å måtte ta i bruk gift. Giftstoffene er kanskje svake nok til å ikke drepe insekter direkte, men ved sykdom og parasittangrep stiller de mye svakere siden motstandskraften har blitt svekket!

    • Matmangel:

      Humler er noen av de første insektene som våkner om våren. Så fort telen går av jorden vekkes de fra sin dvale. Før i tiden var gåsungene som danner seg på SELJETREET (Salix Caprea) en uerstattelig kilde for humler og andre tidlige pollensankende insekter. Den blomstrer i Mars- April. Altså lenge før det meste annet. Ett eneste tre kan by på like mye pollen som en blomstereng med titusenvis av blomster! 
      Seljetreet anses ikke å ha en kommersiell verdi i våre skoger, så seljetrær blir oftest erstattet med mer økonomisk lukrative trær både av statlige organer og privat næring. Vi hageeiere ønsker heller ikke selje i våre hager siden der finnes så mye annet som er mer forskjønnende. Moderne hager er dessuten små og selje tar altfor mye plass for mange.
      Men når vi fjerner seljetrærne forsvinner også humlens aller største næringskilde i den kritiske tiden før andre planter blomstrer på våren! 

      Hva kan du gjøre? De fleste tidlige vårløkplanter som krokus, snøklokker, narcisser, muscari, scilla og annet tilbyr næring tidlig på våren hvor det ellers er lite å finne.
    • Der finnes dessuten et seljetre som kan passe perfekt inn i de fleste hager: Hengeselje- eller Salix Caprea Kilmarock som den kalles på latin!
      Hengeselje kan kjøpes som oppstammede trær på 1- 2 meter høyde. Disse er podet på annen stamme, så fordelen er at de ikke vil vokse i høyden etter at du har kjøpt dem. Selv om de er små pleier de å komme med hundrevis av gåsunger tidlig på våren!

      Videre på sommeren kan det være lurt å merke seg at fylte blomster, som de fleste roser, valmuepioner og mye annet ikke gir humler eller andre polleninsekter noe mat! Jeg har selv en god del planter som er slik. Vi kan likevel hjelpe til med å plante lavendel, isop, salvie og mengder planter med små blomster, (eller som har åpne blomster) sammen med rosene.
    • Sykdom og parasittangrep: 
      Det er vel ikke så mye vi hageeiere kan gjøre for å hindre spredning av sykdom og parasittangrep, tenker du kanskje?
      Jo, om vi prøver å sørge for de to punktene ovenfor, altså unngå sprøytemidler i hagen og ved å legge forholdene til rette for rikelig med mat hele sesongen, så er vi med på å bygge opp deres immunsystem. Som hos mennesker er det lettere å takle sykdom om en ellers er sunn og velernært!
    • Boligbygging: 
      Humler bygger som oftes bo i fraflyttede musebol. Problemet er at vi, ved å holde hagene ryddige og ugressfrie gjør det vanskelig for både mus og humler å kunne etablere nettopp slike boliger. Det er derimot fullt mulig å lage slike bol selv!
      Om du er interressert i dette vil jeg anbefale deg å se på Facebook gruppen:
      LA HUMLA SUSE, opprettet av en gruppe som, på frivillig basis ønsker å spre kunnskap om hvordan vi kan hjelpe humlene fra utryddelse. 
Med dette ønsker jeg å gi stafettpinnen videre til følgende bloggere:


Ha en fortsatt riktig fin dag! 

Kommentarer

  1. Hey Stein! Sikke dog et aldeles pragtfuldt FOTO af lupiner!!! Er det mon fra din egen have?

    Ang. Bierne og humlerne det vidste jeg ikke, men jeg har straks gået til Facebook og klikket 'like' :-)

    Her hos os ser det til gengæld ud somom der er mange humlebier dette år, jeg ser dem hele tiden. Lad os håbe de får bedre vilkår!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Elin. Takk for hyggelig svar :-)
      Ja, bildet av lupinene er fra en del av eiendommen jeg ikke har skrevet om ennå. Det er den delen jeg lar naboer benytte til turområde. Der går nemlig en gammel vei langs elvebredden i den delen av eiendommen som ligger bak drivhuset. (Du ser den ikke på bildet fordi plantene har vokst seg ganske høye.)
      Vi klipper ikke plen der, men området blir kuttet ned hver høst slik at det forblir åpent og fungerer som eng. Veldig koselig turområde langs elvebredden :-)

      Flott å høre at du har mange humler og bier hos dere i år!
      Ha en fortsatt fin dag.
      Stein

      Slett
  2. Så mye nyttig informasjon om humler! Jeg har ikke tenkt på at seljen fungerer som matfat for humler og bier tidlig om våren. Sist lørdag var det sol og fint vær her. Da observerte jeg masse humler som surret rundt på blomstene, mest på krokus, perleblomster og stemor.
    Ha en fin 1. mai i morgen!

    SvarSlett
  3. Takk for nyttig humleinnlegg! Artig at så mange har tatt utfordringen.

    SvarSlett
  4. Flott innlegg , Stein - det blir som å hoppe etter Wirkola , men jeg tar utfordringen. :)

    SvarSlett
  5. Heier på alle som støtter humlesaken og sprer et viktig budskap til alle hageeiere og forhåpentligvis profesjonelle dyrkere også!

    SvarSlett
  6. En fryd å lese et så godt gjenomarbeidet innlegg, Stein! Jeg tar selvsagt utfordringen, og sier nesten som Et nytt Landsbyliv; det blir som å surre etter sjefshumla :-)

    I tillegg til at vi lærer mye nyttig, er det artig at det blogges med ulike innfallsvinkler. Ha en fin 1. mai - kanskje i hagen!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg